Czekolada…ratuje życie

Według badania opublikowanego w „British Medical Journal”, dzienne spożycie ciemnej czekolady obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, takich jak zawał serca lub wylew, u osób z syndromem metabolicznym (zespołem czynników zwiększających ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy).

39_13966292

Choroby układu krążenia to główna przyczyna śmierci na całym świecie. Ciemna czekolada (zawierająca co najmniej 60% proszku kakaowego) jest bogata we flawonoidy, która ochraniają serce; zostało to jednak zbadane jedynie w krótkoterminowych badaniach.

Zespół badaczy z Melbourne w Australii opracował model matematyczny pozwalający przewidzieć długoterminowe skutki zdrowotne i efektywność kosztową codziennego spożywania ciemnej czekolady u 2013 ludzi silnie zagrożonych chorobą serca.

health-benefits-of-dark-chocolate

Wszyscy uczestnicy mieli wysokie ciśnienie i spełniali kryteria zespołu metabolicznego, lecz nie chorowali na żadną chorobę serca lub cukrzycę i nie byli leczeni na wysokie ciśnienie.

fmc_FM82031x

Badacze pokazali, że przy całkowitym, 100% przestrzeganiu zaleceń (najlepszy możliwy scenariusz), , codzienne spożywanie ciemnej czekolady może potencjalnie zapobiec 70 nie zagrażającym życiu i 15 zagrażającym życiu zaburzeniom układu krążenia na 10 tysięcy leczonych ludzi na przestrzeni 10 lat.

hotel-chocolat-dark-chocolate-heart

Nawet przy 80% przestrzeganiu zaleceń, ilość nie zagrażających życiu zdarzeń została zredukowana do 55 a zagrażającym życiu do 10 na 10 tysięcy osób leczonych na przestrzeni 10 lat i nadal może być uważana za efektywną profilaktykę.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *